Cookie- och Sekretesspolicy
Kameratest: Den hårda mellanklassen

Kameratest: Den hårda mellanklassen

Spegellösa systemkameror var från början ett alternativ till de större spegelreflexkamerorna. Idag är de ett direkt existentiellt hot. Men hur klarar sig egentligen kameratyperna när man ställer dem direkt mot varandra?

  • 08.07.2016

Ladda ner filen här.

Debatten om systemkameror med eller utan spegel tycks aldrig ta slut.

Är det spegellösa systemkameror som är framtiden eller har spegelreflexkamerorna fortfarande ett existensberättigande, trots högre pris, högre vikt och större format?

Vi har testat sju kameror i båda kategorierna från Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus, Panasonic, Pentax och Sony. Gemensamt för dem alla är att priset ligger under 14000 kronor.

Fördelar och nackdelar

Spegelreflexkamerornas styrka har alltid varit spegelreflexsökaren och den snabba autofokusen.

Systemet med spegel och ett prisma som skickar motivet direkt upp i sökaren utan fördröjning har gjort denna kameratyp till en stor favorit bland entusiaster och yrkesfotografer – inte minst på grund av den ljusa och klara sökarbilden.

När det gäller objektiv ger spegelreflexerna stora valmöjligheter, och paketobjektiven till denna kamerakategori är ofta mer användbara än de som erbjuds till de spegellösa systemkamerorna. Men de spegellösa plockar poäng genom att vara mindre och lättare, vilket gör dem populära bland fotografer som inte vill bära på tung utrustning.

De nya elektroniska sökarna i de spegellösa systemkamerorna visar exponeringen precis som den blir, inklusive färgmättnaden. De har välfungerande ansiktsigenkänning och kan dessutom användas när man filmar med kameran, något som spegelreflexsökarna inte klarar.

Generellt hög kvalitet

I vårt test i Digital FOTO nr 11/2016 avslöjar vi hur sju aktuella modeller klarar sig, och det är stenhård kamp om de bästa placeringarna.

Till och med den billigaste kameran klarar sig mycket bra i testet. På vår skala från 1 till 10 får alla kamerorna mellan 8,5 och 9, och alla testdeltagarna har en imponerande bildkvalitet.

Kamerorna som vi har testat är Canon 80D, Fujifilm X-E2S, Nikon D7200, Olympus PEN-F, Panasonic Lumix DMC-GX8, Pentax K-3 II och Sony Alpha6300.

Som prenumerant kan du läsa hela testet genom att ladda ner pdf:en längst upp på sidan.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss