Cookie- och Sekretesspolicy

Fotografera först – fokusera sen

Den traditionella kameran blir i högsta grad utmanad av en helt ny slags bildsensor som gör en rad av de kamerainställningar som vi måste lägga tid på i dag onödiga, och den första modellen kommer redan senare i år.

  • 23.06.2011

Det lilla amerikanska företaget Lytro är på väg med något av en revolution inom kamerateknik som fullständigt avlägsnar fokuseringen från exponeringsprocessen. I stället för att bara registrera färger och ljusstyrka som traditionella kameror, kommer Lytros kamera även att kunna registrera ljusets riktning. Det sägs göra det möjligt att bara plåta loss utan att först behöva fokusera, och sen kan man placera fokus i efterhand under bildbehandlingen eller när man tittar på bilderna på datorn. Förutom att placera fokus kan man bestämma skärpedjupet, så även inställning av bländare blir överflödigt.

I och med att kameran inte har någon autofokus som behöver ställa in skärpan kommer kameran även att reagera snabbare än vad vi är vana vid med traditionella kameror. Tekniken, som Lytro kallar för Light Field, sägs även göra det möjligt att ta imponerande 3D-bilder och att fotografera i svag belysning utan blixt.

På Lytros hemsida kan du se ett bildgalleri med bilder som har tagits med Light Field-tekniken. Här kan man klicka var som helst i bilderna för att ändra fokus. Enligt USATODAY.COM, som har pratat med företagets grundare Ren Ng, kommer den första modellen att lanseras i slutet av året, och både kamerans storlek och pris kommer att vara jämförbara med de kameror som vi känner till i dag.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss