Cookie- och Sekretesspolicy

Allt om GoPro kamera

Vad är en GoPro kamera? Läs om smarta, små actionkameror här. Är de vattentäta, kan de monteras på en drönare? Vilken är bäst, GoPro HERO4 eller GoPro All-in-one? Här hittar du alla svar.

  • By: GoPro
  • 09.12.2015

Vill du läsa mer om GoPro-kameror? Gå in på vår temasida här

Det är kul att filma med en GoPro kamera

Med små actionkameror som GoPro HERO kan man ta bilder och filma bättre än med någon annan typ av kamera.

GoPro Hero 4 kamera

Det som gör kamerorna så populära är att de är extremt små, har en kraftig vidvinkel så att man får med massor av motiv, samt att de med hjälp av tillbehör kan monteras på drönare, bilar, hjälmar och cyklar. För de modeller som inte är vattentäta finns det undervattenshus, som antingen följer med eller kan köpas som tillbehör. Det gör att videoinspelningar blir betydligt bättre än med annan, dyrare utrustning, eftersom GoPro-kamerorna har överkomliga priser.

Vanligtvis kan man fjärrstyra kamerorna från en smartmobil, så att man till exempel kan sitta bekvämt och köra med kameran monterad på sidan av bilen.

Det var den amerikanska tillverkaren som först spred den här typen av kamera som nu nästan har blivit synonym med namnet GoPro. I dag finns det många alternativ till GoPro-kameror, till exempel från tillverkare som Sony, Panasonic, Garmin, TomTom och Ricoh.

Här kan du läsa om vad några av de största tillverkarna erbjuder.

GoPro HERO4

GoPro har tre modeller som alla heter HERO4. Session är den minsta och är en liten apparat som kan filma i upp till 1440p och ta bilder med 8,0 miljoner pixlar. Den är vattentät på ned till tio meters djup. Silver har en inbyggd beröringskänslig skärm och kan fimla i 4K, men bara med 15 bilder i sekunden. Full HD filmas med upp till 60 bilder i sekunden och det följer med ett undervattenshus. Det får man också med toppmodellen Black som är utan skärm. Den har 4K med 30 bilder i sekunden och kan ta bilder med 12,0 miljoner pixlar.

Man kan köpa till många olika sorters GoPro-utrustning som till exempel GoPro mounts (för montering av GoPro på hjälmar, cyklar, bilar, båtar med mycket mera) samt GoPro sticks (en stång så att man kan hålla sin GoPro-kamera på avstånd). Tidigare modeller av den populära action- och undervattenskameran är bland andra: GoPro HERO3 och GoPro HERO2. Den tidigare GoPro HERO3 White och nya HERO All-in-one är förenklade varianter av kameran som ligger på en rimlig prisnivå. GoPro Silver är kameror i mellanklassen till ett lite högre pris och med bättre specifikationer.

Panasonic HX

Panasonic

HX-A1 är den senaste modellen. Kameran väger bara 45 gram och är drygt åtta centimeter lång. Den är vattentät på ned till 1,5 meters djup och filmar i full HD, men tar bilder med bara 2,66 miljoner pixlar. Den större HX-A500E fimlar i 4K och har en fristående objektivdel från inspelningsmodulen med en skärm som kopplas in med en kabel.

Ricoh WG-M1 undervandskamera

Ricoh

WG-M1 heter den hittills enda modellen från Ricoh. Ricohs actionkamera har en bildupplösning på 14,0 miljoner pixlar och filmar i full HD. Kameran har en inbyggd skärm och klarar ett vattendjup på tio meter.

TomTom Bandit GoPro alternativ

TomTom

TomTom har också gett sig in i genren med Bandit, som spelar in video i 4K. Man kan redigera filmen direkt i kameran via sin smartmobil. Med hjälp av ett objektivlock som tillbehör kan den användas under vatten. Bildernas upplösning ligger på 16,0 miljoner pixlar.

Garmin Virb undervandskamera

Garmin

Garmins actionkameror heter VIRB och toppmodellen VIRB XE klarar ett vattendjup på 50 meter och filmar i 1440p. Kameran tar upp till 30 bilder i sekunden och upplösningen ligger på 12,0 miljoner pixlar. Ett antal sensorer känner av rörelse i exempelvis höjd och djup.

Sony X1000V 4K kamera

Sony

Sony har en rad modeller och den senaste toppmodellen är X1000V, som kan filma med 4K. Med tillbehör kan du använda den på ned tio meter under vattnet.

Vill du läsa mer om GoPro-kameror? Gå in på vår temasida här

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss