Cookie- och Sekretesspolicy
Så använder du histogrammet

Så använder du histogrammet

Histogrammet är en kurva som visar fördelningen av ljus i bilden. När du ser den på skärmen innan du tar bilden är det till väldigt stor hjälp för att få bästa möjliga exponering.

  • 28.04.2016

Ladda ner filen här.

Du kan se histogrammet redan innan du tar bilden, så redan då kan du kolla om exponeringen är som den ska. Om du har en spegelreflex kan du dock visa det först när kameran är i live view-läge. På en systemkamera kan du också se det i den elektroniska sökaren. Som standard visar histogrammet den totala ljusstyrkan. Man kan också ställa in histogrammet på att visa de tre RGB-färgerna rött, grönt och blått. Då blir det möjligt att kolla om det finns några färgstick. I grunden är inställningen Ljusstyrka den mest användbara. Använd den särskilt för att kolla att det finns bildinformation hela vägen ut till högerkanten. Annars brukar bilden oftare bli underexponerad. Omvänt kan den vara överexponerad, om det saknas data till vänster. I vår frågelåda kan du få fler svar på tekniska frågor.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss