Cookie- och Sekretesspolicy
begagnad kamerautrustning

Tips för köp av begagnade objektiv

Läs om vad du ska hålla koll på när du köper begagnade objektiv.

  • 18.03.2016

Ladda ner filen här.

Objektiv har en betydligt längre livscykel än kameror och därför kan du med fördel köpa ett begagnat objektiv.

Var ska jag handla?

1. På nätet – Tradera, Blocket eller i Facebookgrupper. Det är oftast där privatpersoner lägger ut sin utrustning till försäljning. Priserna är bra och urvalet är stort. Se till att få ett kvitto från säljarens inköp och ett skriftligt kvitto med säljarens namn och adress när du köper.

2. Fotoaffärer – många återförsäljare har även begagnad utrustning. Priset blir ofta högre än vid privatförsäljningar, men du får en garanti för att objektivet är testat och de ger oftast ett halvårs garanti på begagnad utrustning. Och så får du ett kvitto på köpet.

Vad ska jag göra om jag köper privat?

1. Träffa alltid säljaren och testa objektivet på din kamera. Testa det både vid stora och små bländaröppningar och undersök objektivets allmänna skick när det gäller repor och så vidare.

3. Ta med en bärbar dator och kortläsare, så att du kan kolla bildernas skärpa och objektivfel på en ordentlig skärm innan du genomför köpet.

2. Skicka inte objektiv med posten. Dels är det en fråga om postens hantering av paketet, och dels säljarens förmåga att packa in saker. Om en försändelse blir nödvändig så se till att paketet är försäkrat.

Hur ser prisbilden ut?

1. Besparingen på begagnade objektiv varierar en hel del – beroende på objektivets skick. Undersök andrahandspriserna på andra relevanta objektiv på nätet och jämför det med objektivets kvalitet.

2. Om du blir erbjuden objektiv mycket billigt är det sannolikt för bra för att vara sant. Professionella fotografer har vanligtvis registrerat sina objektiv hos tillverkaren (Canon, Nikon och så vidare), så på de professionella objektiven kan du eventuellt kontrollera serienumret hos tillverkaren om du misstänker att det är stulet.

På länken högst upp på sidan kan du ladda ned bilden nedan i större format, så att du kan se i detalj vad du bör undersök innan du köper ett begagnat objektiv.

Brugte objektiver

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Läs mera om

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss