Cookie- och Sekretesspolicy

Smart väg till stora bilder

Det naturliga valet när man ska ha med allt i bilden är att använda en stor vidvinkel, men uppgiften går också att klara med ett paketobjektiv. Här visar vi hur man kan göra en jättebild som är fri från objektivfel – t.o.m. i affischformat.

  • 18.08.2013

Ladda ner filen här.

När man sätter igång att plåta med sitt zoomobjektiv ska man ta sig an uppgiften på samma sätt som om man skulle ta en traditionell panoramabild. I bägge fallen handlar det nämligen om att ta en rad bilder som efteråt ska sättas ihop till antingen ett panorama eller en högupplöst bild.

När man väl är ute på platsen är det en god idé att betrakta motivet och omgivningarna genom sökaren, så att man får en bra uppfattning av vad som ska med på den färdiga bilden. I praktiken kan man med kameran för ögat göra en roterande rörelse över scenariot, så att man vet exakt var man vill börja och sluta och var de enskilda bilderna ska överlappa varandra. Det är ett bra sätt att hitta de rätta utsnitten, som senare ska sättas ihop till den perfekta kompositionen.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss