Cookie- och Sekretesspolicy
Såpbubbelobjektiv får nytt liv

Såpbubbelobjektiv får nytt liv

Trioplan-objektivet från 1916 var känt för sin vackert oskarpa såpbubbelbakgrund. Nu kommer det i en ny och omarbetad version.

  • 22.07.2015

Det knappt 100 år gamla Meyer Optik Trioplan-objektivet var känt för sin vackert oskarpa bakgrund med såpbubbeleffekt. Det var ett av de första överkomliga objektiven där man kunde få särskilt skarp fokus och oskarp bakgrund med stor bländaröppning.

Nu är det gamla karakteristiska objektivet på väg tillbaka. Ett team på fyra personer har bestämt sig för att återdesigna och uppdatera det. Tanken är att hämta charmen och den fotografiska känslan från det förra århundradet och föra in det i nutiden där man i mångt fokuserar på pixelantal och extrem skärpa.

"Oskärpan med de små såpbubblorna skickar ut fotografen och betraktaren på ett äventyr som man helt enkelt inte kan återskapa med vanlig bildredigering", lovar gruppen bakom projektet.

Den nya versionen kommer att ha kvar alla de gamla egenskaperna, med kommer samtidigt att uppdateras med modern teknik. Projektet ska finansieras med hjälp av så kallad crowdfunding, där vem som helst kan satsa en slant på att göra projektet till verklighet.

Trioplan F2.8 100 mm blir omdesignad till spegelreflexer och systemkameror som Canon, Nikon, Sony E, Pentax K och Fuji X.

Lär mer om projektet här.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Läs mera om

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss