Cookie- och Sekretesspolicy

Så optimerar du objektiven

Även de bästa objektiven kan ge missteckning, kromatisk aberration eller vinjettering. Det är ett mödosamt arbete att korrigera detta på bild efter bild, men nu kan du göra det en gång för alla, så att ditt dyrbara objektiv levererar perfekta bilder som aldrig förr.

  • 06.05.2012

Ladda ner filen här.

Ladda ned hela artikeln och läs mer om hur du optimerar objektiven.

Det går inte att undvika optiska fel av ett eller annat slag, inte ens om man investerar över 10 000 kronor i ett objektiv. Proffsobjektiven ger visserligen inte lika stora optiska fel som billigare objektiv, men nästan alla ger vinjettering – något som blir särskilt tydligt när man använder objektivet vid full bländaröppning.

Man kan inte heller förvänta sig att slippa kromatisk aberration bara för att man har skaffat ett dyrt objektiv. Den kan faktiskt vara tämligen markant på ljusstarka objektiv i motljus. Och så har vi missteckningen. Till och med objektiv med fast brännvidd kan ha tunnformig eller kuddformig missteckning, och det ser absolut inte bra ut på porträtt, som ju helst ska vara naturtrogna.

Alla de här problemen måste naturligtvis korrigeras. Tills nyligen har det varit en lång och mödosam process att hämta in bilderna i Elements eller Photo­shop och behandla dem en åt gången. Och när det gällde att korrigera missteckning arbetade man alltid lite på måfå, för det är otroligt svårt att skapa en korrekt återgivning av motivet bara med ögonmått.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss