Cookie- och Sekretesspolicy

Ljusstarka vidvinkelobjektiv

En vidvinkel på omkring 35 mm är den klassiska brännvidden till allt från landskapsbilder till reportage, och en fast brännvidd är rent optiskt bättre än ett zoomobjektiv. Vi har kollat av marknaden och sett en del tankeväckande resultat.

  • 17.11.2014

Ladda ner filen här.

När man studerar sina bästa bilders exif-data är det stor chans att en stor del av bilderna är tagna vid en brännvidd på omkring 35 mm i fullformat eller omkring 24 mm med en APS-C-kamera, som med brännviddsförlängningen hamnar på samma. Denna klassiska och användbara brännvidd har kommit litet i skymundan i dag, bredvid kamerornas paketobjektiv, men det är tankeväckande att studera raden av objektiv till detta test, som är klart dominerat av professionellt orienterade produkter. Vi rör oss med andra ord i ett brännviddsområde där många proffs föredrar en fast brännvidd, och för detta finns det tre goda skäl. För det första är dessa objektiv ett par bländarsteg ljusstarkare än motsvarande zoomobjektiv. Det ger t.ex. möjlighet att fånga snabbare rörelser i svagare ljus. För det andra rör det sig om enklare konstruktioner som ger färre inre reflexer och mindre överstrålning vid fotografering mot ljuskällor som sol och scenljus. Slutligen är objektiven mekaniskt tåligare, bland annat för att de inte har den konstruktion som krävs för att få ett zoomobjektiv att zooma. Många reportagefotografer använder av samma skäl i stort sett bara fasta brännvidder på 24 mm och 35 mm.

Även om du själv inte är någon proffsfotograf finns det ändå en sista poäng, som är nog så intressant för en fotoentusiast med känsla för bildkvalitet. Detta test slutar på ett genomsnittsbetyg som ligger långt över det normala jämfört med när vi testar vanlig fotoutrustning här i tidningen. Det rör sig med andra ord om riktiga kvalitetsprylar som med allt annat lika kommer att ge dig bättre bilder.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss