Cookie- och Sekretesspolicy

Billig väg till makro och tele

Det är dyrt när utrustningen ska utökas med ett långt tele och äkta makro, men det finns en billig genväg, så att du kan utöka dina befintliga objektiv till att klara ännu fler uppgifter.

  • 15.07.2012

Ladda ner filen här.

Läs mer om makro och tele här i artikeln.

Som fotograf är det lätt att köpa sig fattig på de nyaste kamerahusen, stabila stativ och en hel arsenal av objektiv. Men är du på jakt efter tele- och makroobjektiv kan du komma billigt undan genom att utnyttja dina nuvarande objektiv och använda telekonvertrar och mellanringar. Bägge ska monteras mellan kamerahuset och objektivet men har var sin funktion; telekonvertern innehåller linselement, medan mellanringen bara är ett rör utan glas, som flyttar objektivet längre bort från kameran. Förutom den prismässiga fördelen är dessa både mindre och lättare att ta med sig.

Mellanringar
Mellanringar finns i olika tjocklekar, angivna i millimeter. Måtten anger det avstånd som objektivet flyttas bort från kamerahuset. Ju längre bort, desto närmare kan objektivet fokusera. Man kan använda flera ringar för att öka avståndet.

Telekonvertrar
En telekonverter på 2x fördubblar brännvidden, så att man i stället för exempelvis 400 mm kommer ända ut på 800 mm. Det är inte alla objektiv som fungerar med telekonvertrar. Det gäller bland annat vidvinklar och billiga gluggar.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss