Cookie- och Sekretesspolicy
23 makroobjektiv i maxat test

23 makroobjektiv i maxat test

För första gången har nästan alla makroobjektiv på marknaden testats på samma motiv och under samma förhållanden. Här kan du bland annat se hur bra de är, om du behöver köpa ett originalobjektiv och om dyrt verkligen är bättre än billigt. Vi har testat hela 23 objektiv.

  • 22.07.2016

I vårt test har vi fått tag i makroobjektiv från alla märken på marknaden, och för första gången jämför vi dem alla i samma test.

Vi testade totalt 23 olika objektiv, och vi testade även tredjepartsobjektiven på flera olika kameramärken för att se ifall detta påverkar objektivens prestanda. För att genomföra testen krävdes det att vi använde tio olika kamerahus, från Micro Four Thirds till fullformat.

Objektiven går från 30 mm till 150 mm. Om du ska fotografera i naturen, särskilt djur och insekter, är det bäst att använda en lång brännvidd så att du kan hålla avstånd till motivet för att inte skrämma bort djuren, vilket du lätt gör om du behöver gå nära med frontlinsen.

Du får även finare bakgrundsoskärpa på de längre brännvidderna. Du klarar dig dock fint med 90–105 mm, inklusive brännviddsförlängningen.

Pris och kvalitet hänger ihop

De testade objektiven kostar mellan 2300 och 11000 kronor - det dyraste kommer från Sony, medan Nikon och Sony presenterar de billigaste testdeltagarna.

Bara ett objektiv får ett betyg under 8, nämligen Samyangs 100 mm F2,8 som gjorde mindre bra ifrån sig på Canon. Samtidigt är objektivet dock ok för Nikon.

Generellt visar testet att det finns ett samband mellan pris och kvalitet. Inte desto mindre klarar de billigare modellerna sig bra, så du behöver inte tömma bankkontot för att börja fotografera makro.

Vi har testat makroobjektiv för Canon, Fujifilm, Nikon, Sony och Pentax samt för Micro Four Thirds.

Läs mer i artikeln från tidningen, som prenumeranter kan ladda ner gratis härintill. I artikeln ser du lätt vilka objektiv som fungerar på just din kamera.

> Börja fotografera makro med dessa 3 tips om makro

Ladda ner filen här.
Click the thumbnails for a larger preview.
  • 23 makroobjektiv i maxat test
  • 23 makroobjektiv i maxat test
  • 23 makroobjektiv i maxat test

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss