Cookie- och Sekretesspolicy
MacBook Pro

Apple och Lacie först med monstersladd

En ny generation av MacBook Pro från Apple är utrustad med Intels nya överföringsteknik Thunderbolt, som förenar skärmkabel och dataöverföring i samma sladd – och dessutom är det möjligt att seriekoppla. Samtidigt går det dubbelt så snabbt som usb 3.0.

  • 25.02.2011

Samtidigt som Intel presenterade sitt nya höghastighetsgränssnitt Thunderbolt, som tidigare varit känt under kodnamnet Light Peak, lanserade Apple nya bärbara datorer och Lacie en extern hårddisk som använder tekniken.

Thunderbolt kan överföra data dubbelt så snabbt som usb 3.0, och det betyder att den teoretiska toppfarten är 1,25 gigabyte per sekund. Det motsvarar ungefär att kunna överföra en dvd på tre sekunder.

Samtidigt kan gränssnittet användas till skärmar, även till den skärm du redan har, om du skaffar en adapter för VGA och HDMI. Kabeln kan överföra 10 watt, vilket är dubbelt så mycket som usb 3.0, och det går att seriekoppla upp till sju enheter.
Thunderbolt

Kontakten har samma utformning som Display Port och är även kompatibel med denna standard.

MacBook Pro Thunderbolt
Apples nya generation av Macbook är den första datorn med Thunderbolt. Datorn har även de vanliga uttagen för usb och firewire. Den minsta modellen har en skärm på 13 tum och Intels i5-processor med dubbla kärnor, medan den största modellen har 17-tumsskärm och i7-processor med fyra kärnor. Här får man även grafikprocessorn Radeon från AMD, som är tre gånger snabbare än föregående version. Den minsta modellen kostar 10995 kronor och den största 22995 kronor.
LaCie Little Big Disk

Ett passande tillbehör är Lacies Little Big Disk, som är den första externa hårddisken som stödjer Thunderbolt-tekniken. Little Big Disk har två nya SSD-diskar från Intel på vardera 250 gigabyte. Intel 510 Series, som SSD-diskarna heter, utlovar överföringshastigheter på upp till 470 megabyte per sekund.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Läs mera om

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss