Cookie- och Sekretesspolicy
Seagate 60 TB SSD

Seagate kommer med världens största SSD-hårddisk

Med en kapacitet på 60 TB har Seagates kommande SSD-disk plats för ofantliga datamängder. Den har inte mindre än fyra gånger så stor kapacitet som den hittills största disken.

  • 11.08.2016

För de verkliga datalagringsnördarna pågår Flash Memory Summit, alltså en konferens om flashminne, i Kalifornien.

Här kan man till exempel gå på seminarier om felkorrigeringskoder och flashminnesarkitektur. En mer spännande del av konferensen är tillverkarnas skryt med sina senaste prestationer.

Här återfinner vi bland annat Seagate, som lanserar en SSD-hårddisk på hela 60 terabyte – alltså 60000 gigabyte, vilket räcker för att lagra omkring två miljoner råfiler från en spegelreflexkamera, 12 miljoner jpeg-bilder i hög kvalitet eller 12000 dvd-filmer. Och disken påstås överträffa det tidigare rekordet i lagringskapacitet fyra gånger.

Nu ska du inte räkna med att kunna installera ett sådant monster i din dator med detsamma. Enligt Business Wire säger Seagate att hårddisken troligen blir tillgänglig under 2017, och den är avsedd för företag med eget datacenter.

Dyrt nöje?

Till skillnad från traditionella hårddiskar har SSD-diskarna inga rörliga delar, vilket gör dem mer robusta samt ljudlösa. Dessutom brukar de ha rätt mycket högre överföringshastigheter.

Seagate säger att disken kommer att ge den hittills lägsta kostnaden per gigabyte, men vi vågar inte ens tänka på priset. De största SSD-hårddiskarna som finns att köpa i vanliga butiker i dag brukar vara på fyra terabyte, och då ligger priset över 12000 kronor.

Som Seagate själva skriver på Twitter, kan man komma upp i en petabyte – alltså en miljard megabyte – med hjälp av bara 17 diskar, om man nu skulle ha sådana behov.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Läs mera om

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss