Cookie- och Sekretesspolicy

Spara massor av plats på datorn

Nyare kameror med hög upplösning ger enorma råfiler, men genom att konvertera till ett speciellt format på datorn kan du lösa problemet – utan att det går ut över kvaliteten. Läs också om alla de andra fördelarna som ingår.

  • 21.02.2013

Ladda ner filen här.

Det finns massor av fotografiska fördelar med att fota i råformat, så att man kan korrigera felexponeringar, rätta vitbalans utan förluster och rädda skuggor och högdagrar utan problem. Men filerna tar mer plats än jpeg-formatet och är något tungjobbade när man ska öppna dem.

Adobe har dock en smärtstillande medicin i form av råformatet DNG, som kan komprimera dina råbilder effektivare än vad kameran gör. Det sparar plats, och det är något man uppskattar om man säkerhetskopierar sina bilder till en backuptjänst på nätet. Besparingen är också ett stort plus när du vill använda SSD-hårddiskar utan rörliga delar, eftersom det lagringsformatet fortfarande är dyrt. En bra SSD-disk på 500 gigabyte kostar runt 3 500 kronor, så man kan inte slösa med utrymmet hur som helst.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss