Cookie- och Sekretesspolicy

Den stora guiden till blixt

Man får full kontroll över ljuset med en extern blixt, men vilken modell bör du satsa på? Vi har delat in funktionerna från de helt nödvändiga till de mer exotiska, så att du lättare kan välja. Och så berättar vi hur du får störst glädje av investeringen.

  • 11.11.2013

Ladda ner filen här.

En extern blixt är ett av de allra mest användbara tillbehören som du kan köpa till ditt kamerasystem. Den ger en betydligt bättre exponering av ditt huvudmotiv när det omgivande ljuset är svagt eller faller fel. Det gäller oavsett om du fotograferar inomhus en sen kväll eller utomhus mitt på dagen, då solljuset faller in bakifrån eller från sidan. Här säkrar blixten en optimal exponering av motivpersonerna i stället för ett halvmörkt område med tama färger och otydliga detaljer.

Ibland är det givetvis fint med intima porträttbilder tagna i skenet från ett stearinljus, men det är viktigt att veta att väldigt svagt ljus också går ut över detaljeringen. Kontrasten minskar, så att exempelvis ögonfransar blir till grova, svarta klumpar i stället för fina hårstrån, vilket inte ens en bra kamera med lågt brus vid högt iso kan rädda. Här kan en extern blixt med ljuset reflekterat mot taket säkerställa helt klara detaljer.


Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss