Cookie- och Sekretesspolicy

Optimala exponeringar

Här lär du dig att göra optimala exponeringar genom att välja rätt ljusmätmetod och ställa in den korrekt. Det finns också ett par avgörande knep som du bara måste känna till.

  • 05.05.2014

Ladda ner filen här.

Kamerans ljusmätare har ansvaret för att välja den bästa möjliga exponeringen, så att dina bilder inte blir vare sig för ljusa eller för mörka. Det klarar den genom att bedöma ljusstyrkan i motivet, varefter bländare, slutartid och iso-värde ställs in av kameran så att allt passar. Ljusmätaren ser motivet genom objektivet på samma sätt som sökaren och bildsensorn gör, men den täcker inte det allra yttersta av bild­ytan. Det brukar finnas tre metoder att välja mellan, som är optimerade för olika slags ljusförhållanden och motiv. De täcker antingen stora eller små områden av bilden, så att man kan välja om man vill säkerställa en jämn exponering av hela motivet eller utgå från en viss detalj som är extra viktig att exponera rätt.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss