Cookie- och Sekretesspolicy

Lär dig tekniken bakom vitbalansen

Med en korrekt vitbalans undviker du att de vita partierna i en bild får färgstick. I vissa motiv kan man dock utnyttja vitbalansen kreativt och därmed betona t.ex. blå eller gula färgnyanser. Se här hur du tar kontroll över kulören.

  • 13.07.2015

Ladda ner filen här.

Kamerans vitbalans ser till att färgerna ser naturtrogna ut. Den automatiska vitbalansfunktionen brukar pricka rätt, men det kan hända att den tar miste på färgnyanserna i en bild och att bilderna då får ett fult färgstick. Olika sorters ljus har olika färgtemperatur, som mäts i enheten kelvin. Glödlampor har t.ex. ett gulaktigt sken, medan en mulen himmel har en blå färg.

Det mänskliga ögat kan kompensera för de olika färgtemperaturerna. Därför ser vitt ut som vitt även om ljuset är olika. I kameran är det vitbalansen som bedömer motivets färgtemperaturer och ser till att vitt återges som vitt. De flesta kameror brukar ha åtta olika vitbalansinställningar, som passar de ljusförhållanden som man fotar i. Här kan du läsa om hur du använder inställningarna på bästa sätt.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss