Cookie- och Sekretesspolicy

Vidunderliga bilder med vidvinkel

Moderna vidvinkelobjektiv har nu blivit så bra och bildbehandlingen så exakt att du kan få med alltihop utan störande vinjettering eller förvrängning. Här blir du också klokare på hur du uppnår en fin bakgrundsoskärpa och vilka motiv som fungerar bäst med vidvinkel.

  • 06.08.2013

Ladda ner filen här.

En gång i tiden var vidvinkelobjektiven förbehållna proffsfotograferna. Konstruktionerna var både dyra och komplicerade, och ändå såg man både tunndistorsion, vinjettering, bländarfläckar, sfärisk och kromatisk aberration och andra optiska fel. Dessa förekommer fortfarande, men de är i de nya, datordesignade objektiven mycket bättre kontrollerade än förut. Kameratekniken har till och med kommit så långt att många klassiska linsfel kan korrigeras redan vid exponeringen, beroende på kameramodell. Fotograferar man i jpeg-format kan man alltså bli av med många av dessa irritationsmoment. Fotograferar man däremot i råformat kan man välja att hantera alla felen senare i programmet, för de brukar gå att korrigera med stor precision och ganska få klickningar i Lightroom eller Photoshop.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss