Cookie- och Sekretesspolicy
värmekamera

Värmekamera ska avslöja teknisk dopning i Tour de France

Misstankar om otillåtna tekniska hjälpmedel får nu Tour de France att börja använda värmekameror för att avslöja dolda motorer i cyklarna.

  • 07.07.2016

Misstankar om fusk är något som ständigt plågar världens största cykeltävling, Tour de France, men det är inte bara de tävlande som kontrolleras i jakten på otillåtna medel – även cyklarna har i allt högre grad hamnat i centrum för uppmärksamheten, eftersom de kan utrustas med otillåtna motorer som ger extra fart.

Med små, dolda motorer kan cyklisterna få ett extra krafttillskott som hjälper dem att forcera en stigning eller hänga med i klungan utan att det kostar särskilt mycket energi.

Tidigare har Tour de France använt elektromagnetisk mätutrustning för att leta efter eventuella dolda motorer i cyklarna, men i år samarbetar arrangörerna med den franska atomenergikommissionen, som har lånat ut en värmekamera till jakten på dolda motorer.

Värmekameran är transportabel och kan till och med användas från en motorcykel som följer fältet. En annan möjlighet är att ställa upp kameran någonstans längs rutten.

Enligt ordföranden för det franska cykelförbundet, David Lappartient, har tekniken visat sig effektiv. Det ska till och med gå att avslöja en avstängd motor.

Förutom värmekameran har arrangörerna även monterat isär cyklar och använt endoskop i jakten på dolda motorer, men hittills har man inte hittat några tecken på tekniskt fusk i Tour de France.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss