Cookie- och Sekretesspolicy

Så här gör du HDR-film

Med HDR-teknikens tre exponeringar kan du få skuggorna och högdagrarna lika välexponerade som mellantonerna. Men nu kan du gå steget längre och göra HDR-film med din systemkamera. Här visar vi exakt hur du gör.

  • 29.06.2012

Ladda ner filen här.

Läs mer om HDR och DSLR här i artikeln

Genom att lägga samman flera bilder som är olika exponerade kan man få fram detaljerna i hela motivet. Tekniken gör det möjligt att exponera alla solnedgångar korrekt – både för- och bakgrund. Skulle man justera exponeringen efter solen, skulle förgrunden bli svart, och omvänt skulle solens skarpa ljus i bakgrunden fräta ur. För fotoentusiasterna är tekniken välkänd som HDR, en förkortning för High Dynamic Range. Översatt betyder det att bilden har ett stort dynamiskt omfång.

Förstå HDR
När kameran tar en bild fångar den en ögonblicksbild med ett lågt dynamiskt omfång. Den brukar ha svårt att återge t.ex. skuggor och högdagrar exakt, så de blir antingen för ljusa eller för mörka.

När människoögat betraktar ett motiv får man en mer nyanserad bild än kameran. Ögat anpassar sig nämligen automatiskt och kompenserar för både skuggor och högdagrar, så att man får en större tonskala.

Men det allra bästa resultatet får man med en HDR-bild. Den består av flera olika exponeringar av samma motiv, så att man helt enkelt får med alla motivets nyanser i en och samma bild.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss