Cookie- och Sekretesspolicy

Ny teknik ger skarpare foton utan filter

En ny trend bland tillverkarna är att ta bort ett speciellt filter framför kamerans bildsensor. Fördelen är skarpare bilder, medan nackdelen är risk för fula mönster i bilderna. Så vad ska du välja?

  • 21.01.2014

Ladda ner filen här.

Bilderna från digitalkameran ska helst vara knivskarpa, och tillverkarna jobbar ihärdigt på att kunna plocka fram ännu fler detaljer ur motiven. Än så länge har det mest handlat om högre upplösning, vilket ger fler detaljer, men en ny trend är också att skippa det så kallade kantutjämningsfiltret framför bildsensorn. Det här filtret, som också kallas för lågpassfilter eller OLPF, slöjar ljuset en aning innan det träffar bildsensorn. Det görs för att man ska slippa moaré, som är ett vanligen vågformigt, färgat mönster som kan uppstå i vissa motiv. Det sker oftast när man fotar tätrandiga föremål eller vissa textilvävningar.

Moaré kan bara uppstå i skarpa partier av bilden, och genom att minska ljuset något med kantutjämningsfiltret minskar man risken för detta, med det går också ut över skärpan. Risken för moaré är större i kameror med låg upplösning, då upprepningen i mönstret i motivet ska motsvara upprepningen i bildsensorns pixelmönster.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss