Cookie- och Sekretesspolicy

Fånga motiven i farten

Når hastigheten är i topp kan det vara utmanande att få en knivskarp bild. Med hjälp av följefokus i kameran säkerställer man skärpedjupet på människor och djur som rör sig.

  • 30.10.2014

Ladda ner filen här.

N är bilar djur eller människor rör sig ställs det krav på kameran och fotografen. I regel är det skärpan som skapar den största frustrationen, även om både kompositionen och exponeringen också kan vara besvärliga. En modern kamera är lyckligtvis fylld av avancerad elektronik som hjälper fotografen även när motivet hela tiden rör sig bort från skärpeplanet.

Den vanligaste autofokusinställningen är One Shot AF, där kameran fokuserar när utlösaren trycks ner halvvägs. Den funkar i alla lägen då motivet är stilla och avståndet mellan kameran och motivet inte förändras. Men så snart motivet eller fotografen börjar röra på sig samtidigt som kameran går, hänger One Shot AF inte med. Kameran ställer visserligen in skärpan på motivet, men en bråkdels sekund senare är huvudmotivet ur fokus igen, och då blir bilden suddig.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss