Cookie- och Sekretesspolicy

Kameraskolan: bländaren

Med bländaren bestämmer du inte bara skärpedjupet för att kunna framhäva ditt huvudmotiv och slöja ovidkommande element i bakgrunden eller få allt skarpt. Inställningen påverkar också skärpan i fokusområdet och kan ge snygga effekter.

  • 24.05.2014

Ladda ner filen här.

Det är tre saker som styr kamerans exponering. Den ena är slutartiden, den andra är iso-värdet och den tredje är storleken på det hål som ljuset kommer in genom, bländaren. De tre samspelar, och du måste jonglera rätt med alla för att lyckas.

Bländaren uttrycks som ett bråktal, t.ex. f/4.0, där f står för fokaldistans, brännvidd, men värdet skrivs ofta som F4.0. Värdet beskriver förhållandet mellan brännvidden och bländaröppningen. Så om brännvidden är 100 mm och bländarvärdet är F4.0 är hålets diameter 100/4 = 25 mm. Därför ändras bländaröppningen också om man zoomar och behåller bländarvärdet. Eftersom bländarvärdet är ett bråktal ger ett litet värde en stor öppning. T.ex. blir F2.8 vid 100 mm till 100/2,8 = 36 mm, medan ett stort värde ger en liten bländaröppning.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss