Cookie- och Sekretesspolicy

Julkort med fin ljuseffekt

Julen närmar sig, och det är dags att tänka på de årliga julhälsningarna. Här visar vi hur man med en speciell fototeknik kan använda en enkel ljusslinga som bakgrund till ett julkort.

  • 12.12.2012

Ladda ner filen här.

Termen bokeh är ett japanskt uttryck som ungefär betyder något i stil med utsmetat eller oklart. I fotosammanhang är bokeh helt enkelt ett uttryck för de områden i en bild som befinner sig utanför skärpedjupet. Det karakteriseras av på vilket sätt bakgrunden är oskarp och är särskilt tydligt när man tittar på hur lysande punkter i bakgrunden formas. Det finns många olika sorters objektivkonstruktioner, och bokeh bildas på olika sätt i olika objektiv. Vissa objektiv, främst de dyrare modellerna, har en fin bokeh, medan andra inte alls ser så fina ut.

I detta projekt fotograferar vi en ljusslinga ur fokus med ett objektiv på 50 mm inställt på bländare F4.0, och vi använder bokehen kreativt för att skapa en läcker bakgrund till ett julkort. Man kan använda i stort sett vilket objektiv som helst, men bokeh tenderar att bli som bäst i ljusstarka objektiv och på de längre brännvidderna, då det här går att skapa helt suddiga bakgrunder.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss