Cookie- och Sekretesspolicy

Lär dig tekniken bakom iso

Höga iso-värden ger dig möjlighet att fota i dåligt ljus. Funktionen kan dock mycket mer än så; du kan nämligen använda iso-värdet för att få exakt den exponering du vill ha. Du måste dock hålla koll på bildbruset.

  • 06.11.2015

Ladda ner filen här.

I de flesta fall justerar vi bländaren och slutartiden för att få önskad exponering. Det finns dock en tredje möjlighet. Genom att öka eller minska iso-värdet kan du påverka både slutartiden och bländaren. Iso-värdet styr nämligen bildsensorns ljuskänslighet och är därmed avgörande för om man kan använda en kort slutartid i mörker.

På den analoga tiden var iso eller asa den indikator som berättade hur ljuskänslig en film var. Ju lägre iso-värde (asa-tal), desto lägre var ljuskänsligheten. Man fick därför välja en film med ett högt värde om man ville fota i svagt ljus. Nackdelen var att filmer med höga iso-värden var kornigare än de som hade låga värden. Det är precis likadant med digitalkameror, där det är bildsensorns ljuskänslighet som justeras i stället för filmen. Här förstärks signalen, vilket tyvärr innebär att även bakgrundsbruset förstärks. Generellt kan man säga att ju större sensorn är och ju färre pixlar den har, desto bättre kontroll har kameran över bruset.

I den här artikeln går vi på djupet med hur du gör det bästa av iso-värdet med olika exponeringsinställningar.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss