Cookie- och Sekretesspolicy

Lär dig tekniken bakom autofokuspunkter

Kamerans autofokus är din trogna vapendragare när du vill säkerställa att bilderna blir knivskarpa. Auto-inställningen är dock inte alltid det bästa valet, men om du själv tar makten får du bättre möjligheter att lägga fokus helt exakt.

  • 30.12.2015

Ladda ner filen här.

Kameran är som standard inställd på automatiskt fokusval, då alla fokuspunkterna används. Det kan vara bra i vissa situationer, men då tappar man som fotograf kontrollen över vad i motivet som ska bli skarpt. Lyckligtvis är det lätt att växla till ett annat sätt att använda autofokuspunkterna, så att man kan lägga fokus på helt rätt ställe i bildytan, t.ex. om man bara vill använda en enda punkt vid porträttfotografering. Kamerans autofokuspunkter kan grovt delas in i två typer. De viktigaste punkterna är av korstyp, som kan fokusera på både lodräta och vågräta linjer. Fokuspunkten i mitten är en sådan. Dessa punkter är därför mer noggranna, medan de övriga är enklare och därför mindre exakta.

I den här artikeln får du lära dig hur du använder de olika fokuspunkterna på bästa sätt och varför det är viktigt att ställa in fokuspunkterna särskilt för vissa fotosituationer.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss