Cookie- och Sekretesspolicy

Finjustera din autofokus

Plocka fram alla dina objektiv, för nu ska vi optimera autofokussystemet, så att skärpan ställs in på exakt rätt punkt. Det garanterar dig fler pangbilder när du använder ett litet skärpedjup.

  • 20.05.2012

Ladda ner filen här.

En av de allra största fördelarna med spegelreflexkameror är deras autofokus som bygger på fasdetektering. Den gör att man kan ställa in skärpan på motivet blixtsnabbt och utan tvekan. Det är dock även ett system som mår bra av att underhållas, så att du kan vara säker på att det är lika exakt som snabbt.

Fasedetekteringen lider nämligen ofta av en smula för- eller bakfokus om kameran och objektivet inte är kalibrerade till att matcha varandra perfekt. Problemet visar sig genom att skärpan antingen hamnar något närmare eller längre bort än det man egentligen ville att kameran skulle fokusera på.

Men detta kan du mycket väl lösa själv om du har en systemkamera i entusiastklassen. Den har nämligen en smart funktion som låter dig korrigera eventuella fokusfel en gång för alla.

Testark

Klicka här för att hämta testarket som du ska använda för att kalibrera din kamera. I artikeln kan du läsa hur du ska använda det.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss