Cookie- och Sekretesspolicy

Utnyttja färgerna i dina bilder

Färgerna har stort inflytande över hur dina bilder uppfattas. Här får du tips om att sätta ihop rätt färger när du fotar.

  • 14.01.2016

Ladda ner filen här.

Vissa färger är starkare än andra. Generellt är varma nyanser som rött, orange och gult mer dominerande än kalla färger som grönt, blått och lila.

Varma färger har också en tendens att vara framträdande. Det gäller speciellt rött, som även i små doser kan dominera en komposition, eftersom det skriker på uppmärksamhet. Kalla nyanser är omvänt mer tillbakadragna.

Du kan utnyttja dessa egenskaper i dina bilder. Kombinerar du en varm färg med en kall kommer den varma alltid att dominera bilden, medan den kalla bildar en effektiv bakgrund.

Det bästa är om du ser till att blått och grönt finns i bakgrunden medan rött, orange och gult uppträder framför de kallare nyanserna. Omvänt kan du stimulera sinnena genom att kasta om färgerna för att på så sätt skapa en intressant bild.

Kraften i en färg påverkas också av färgen bakom. Rött ser mer intensivt ut mot en svart bakgrund jämfört med en vit bakgrund eller mot en kall bakgrund jämfört med en varm.

I den här artikeln får du ännu fler tips om att använda färger i bilden.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss