Cookie- och Sekretesspolicy
Få bättre koll på kamerans möjligheter

Få bättre koll på kamerans möjligheter

Din moderna digitalkamera är ett storstilat exempel på avancerad teknik, oavsett hur mycket eller lite du har gett för den. Men det finns ändå saker som du behöver göra för att hålla kameran i topptrim.

  • 12.10.2016

Ladda ner filen här.

En kamera har många funktioner och knappar som du kanske inte helt och hållet vet hur de fungerar.

Det är helt klart värt att lära sig mer om dem, får i vissa fall kan de hjälpa dig till bättre bilder. Det kan du läsa mycket mer om i tidningen Digital FOTO nummer 15/2016, som är ute nu.

Här får du två av de viktigaste tipsen:

Uppdatera programvaran

Precis som att programvaran i datorn eller mobilen måste uppdateras med jämna mellanrum, behöver man även uppdatera kamerans programvara. Det görs bara inte automatiskt.

En programvaruuppdatering kan till exempel ge nya språkpaket, snabbare menyer och nya funktioner. Vissa objektiv kan också få ny programvara, så att t.ex. autofokussystemet blir snabbare.

Du behöver se till så att kamerans batteri är helt laddat, och så behöver du ett tomt, formaterat minneskort. Sedan är det bara att följa tillverkarens instruktioner. Men om uppdateringen avbryts, t.ex. om batteriet tar slut, kan detta göra så att kamerans befintliga programvara förstörs.

I Fördelszonen hittar du länkar till nya programvaruuppdateringar från en lång rad kameratillverkare. Du hittar dem här.


Mer exakta gluggar

När du mikrojusterar dina objektiv kan du vara säker på att de passar perfekt med just ditt kamerahus. Detta är viktigast på de stora bländaröppningarna, som F2,8 och större, eftersom problemet bara märks när man har ett litet skärpedjup.

Så mikrojusterar du:

Välj live view och fokusera på en vanlig linjal som står lutad bort mot kameran.

När du har fokuserat går du ut ur live view och tittar på distansmätaren uppe på objektivet medan du fokuserar på precis samma punkt igen. Om mätaren flyttar sig bör du kalibrera objektivet. Det gör du i kameramenyn. Fokusera igen, och justera tills mätaren inte rör sig längre.

Du kan även köpa ett speciellt paket avsett för mikrojustering, t.ex. SpyderLenscal. Det kostar omkring 650 kronor.

Du som prenumererar kan läsa artikeln direkt via länken överst på sidan eller med appen Wype på din mobil eller surfplatta.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Läs mera om

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss