Cookie- och Sekretesspolicy

5 tips om att få bättre bilder av bilar

Med några enkla knep kan du fixa mycket bättre bilder av bilar utan att behöva använda någon speciell extrautrustning. Här får du fem av de bästa tipsen.

  • 10.11.2015

Ladda ner filen här.

Du behöver inte vare sig dyra kameror eller speciell extrautrustning för att göra mycket bättre bilder av bilar. Du behöver bara ägna exponeringen litet extra omsorg, och här får du en rad tips som ge bättre bilder oavsett om du fotar med mobiltelefonen eller med en spegelreflexkamera.

Tänk på bakgrunden

En ful häck, lyktstolpar eller skyltar i bakgrunden förfular bilderna och tar uppmärksamheten från bilen. Se till att bakgrunden är förhållandevis lugn, så att bilen framträder ordentligt. Du kan t.ex. använda böljande sädesfält eller en enfärgad garageport.

Fota i bilens naturliga miljö

En terrängbil i en carport ser inte så spännande ut, men om du kör ut den i terrängen och ser till att den blir tillräckligt lerig ser den coolare ut. På samma sätt kan du fota familjebilen på kvällen i ett modernt stadskvarter eller en sportbil på en landsväg i vackra omgivningar. Kom bara ihåg att du inte får vara i vägen för andra trafikanter.

Udnyt lyset

En högt stående sol ger tunga skuggor, och även om det kan vara snyggt på vissa bilder är möjligheterna till fina bilder ofta bättre i solnergången, då ljuset är mjukare. Det kan också bli bra att fota en molnig dag.

Håll koll på speglingar

Fotografen kan lätt råka komma med som en spegling i den blanka lacken eller i sidospeglar, så kolla regelbundet kamerans skärm för att säkerställa att du inte syns på bilden. Gör du det måste du fota ur en annan vinkel.

Ändra höjd

Ställer man sig bara och tar en ögonblicksbild av bilen blir den nästan garanterat tråkig, men om du fotar ur en lägre vinkel, t.ex. i höjd med strålkastarna, ser bilen mycket mer imponerande ut. Det kan också bidra till att lyfta den från vägbanan, så att bakgrunden inte utgörs delvis av asfalt.

Vill du ha tips från den erfarna bilfotografen kan du läsa vår artikel på tio sidor, där han hjälper en amatörfotograf med att göra bilbilder i proffsklass. Där får du lära dig massor om komposition, extrautrustning och fototeknik.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss