Cookie- och Sekretesspolicy
© User:Colin / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Seger för den fria fotografin

Semesterbilderna är räddade. EU-parlamentet röstade ned ett förslag som skulle ha inneburit ett förbud mot fri fotografering av landmärken som Eiffeltornet och London Eye.

  • 10.07.2015

Det samlades till slut in över en halv miljon underskrifter mot förslaget som skulle ha harmoniserat ländernas olika varumärkesskydd av byggnader. En passage skulle nämligen ha gjort det möjligt att dela bilder av kända verk som The Shard i London eller Eiffeltornet utan tillåtelse. Förslaget skulle ha avlägsnat principen "Freedom of Panorama" som gör det tillåtet för alla att dela bilder av offentliga byggnader.

I en del länder är möjligheten begränsad, som i Frankrike där man inte får dela bilder av Eiffeltornet under kvällstid när det är belyst, eftersom belysningen ses som ett speciellt konstverk. Även i Italien, Nederländerna och Begien förekommer begränsningar.

En avveckling av principen Freedom of Panorama skulle också i ett slag göra ca 40 000 bilder på det webbaserade gratislexikonet Wikipedia olagliga.

Begränsningarna fortsätter alltså på nationell nivå efter att EU-parlamentet röstade ned ändringsförslaget med siffrorna 40 för och 751 emot.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Relaterade artiklar

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss