Så tar du ett perfekt körkortsfoto

Du har kanske funderat på att spara en slant genom att ta ditt eget körkortsfoto. Det kan du också, men det finns en rad viktiga regler som du behöver följa. Vi har sammanställde dem:

8 december 2016

Visste du att ett körkortsfoto bara blir godkänt om det uppfyller en rad olika regler? Att bakgrunden ska vara ljus och utan skuggor har de flesta koll på, men personen ska också ta upp en bestämd del av den färdiga bilden. Fotografiet ska vara 45 mm högt och 35 mm brett, och här ska hela huvudet vara synligt, med 14–17 mm mellan pupillen och hakspetsen.

Rakt framifrån

Kameravinkeln får inte påverka möjligheten att känna igen personen på fotot. Därför ska bilden tas rakt framifrån, samtidigt som ansiktet är jämnt belyst, utan skuggor på varken ansiktet eller bakgrunden.

Du får inte heller ha någon huvudbonad, även om undantag kan göras för religiösa beklädnader. Om du använder glasögon får de inte reflektera ljuset eller vara tonade, och bågarna får inte heller skymma ögonen. Ögonen ska för övrigt vara öppna, och skärpan ska ligga på pupillerna. Skriv slutligen ut bilden på fotopapper av god kvalitet – fotot blir inte godkänt om det är skadat eller otydligt.

Här hittar du mer ingående instruktioner: http://www.korkortsportalen.se/jag-har-korkort/fornyelse/fotoanvisningar/

Glöm inte att kolla reglerna från gång till gång – de kan ändra sig med tiden.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av