Cookie- och Sekretesspolicy

Så fotograferar du fyrverkerier

I morgon är det nyårsafton. Det innebär också att årets största fyrverkerier brakar loss. Hår får du fem tips på hur du ska bära dig åt för att ta de bästa fyrverkeribilderna.

  • 28.12.2015

När vi firar in det nya året har du samtidigt ett enastående tillfälle att ta fantastiskt fina kvälls- och nattbilder i ett alldeles särskilt ljus. Om du ska komma hem med skarpa bilder som det sprakar om måste du dock tänka på ett antal faktorer. Här får du de fem viktigaste tipsen på hur du kan ta bättre fyrverkeribilder.

1. Välj en lämplig plats där du har bra utsikt över nattens fyrverkerier. Om du är i staden är det bra med en högt belägen plats. Håll tummarna för molnfritt väder; det ger bäst bakgrund.

2. Ta med ett stativ, för slutartiderna behöver vara mycket långa. Använd gärna vidvinkel, det ger fin översikt. Å andra sidan kan du använda teleobjektiv för att fånga en enskild raket när den exploderar.

3. Ställ in kameran till att använda det manuella programmet. Välj en lång slutartid, till exempel 10 sekunder, för att få med ljusstreck från fyrverkeriet. Välj en liten bländaröppning, till exempel F11, för att få ett stort skärpedjup.

4. Sätt iso till 100 till att börja med, men öka om bilderna blir för mörka.

5. Om du fotograferar i jpeg-format bör du sätta vitbalansen till Vitt fluorescerande ljus eller Dagsljus, det vill säga cirka 4000 till 5200 kelvin. Det ger den bästa färgåtergivningen. Om du fotograferar i råformat kan du efterjustera detta i bildbehandlingen.

Gott nytt år!

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss