Cookie- och Sekretesspolicy

Stämningsfulla porträtt inomhus

Under den mörka årstiden samlas släkt och vänner inomhus, vilket ger goda möjligheter att ta stämningsfyllda och kreativa porträttbilder. Här kan du läsa hur du skaffar dig full koll på bländaren, slutartiden och inte minst din blixt.

  • 04.12.2013

Ladda ner filen här.

Fotografiskt sett finns det många spännande utmaningar när man ska ta lyckade porträttbilder inomhus. För att lyckas med bilden är det t.ex. viktigt att man först rensar ut i sina motiv, då möbler och tavlor lätt har en störande inverkan. Här kan man med fördel välja en stor bländare på exempelvis F4.0 eller F5.6. Väljer man en brännvidd på 50 mm får man med bländare F5.0 en fin oskärpa bakom den avbildade, om avståndet mellan fotograf och modell är två till tre meter. Tar man ett porträtt i halvfigur, där man ser modellens torso, ska avståndet vara fyra till fem meter mellan fotografen och modellen, och här bör man välja bländare F5.6, så att man är säker på att skärpan täcker hela kroppen. Genom att använda låga bländartal får man samtidigt den bonusen att man kan använda kortare slutartider, vilket återigen innebär att man inte alltid behöver använda en extern blixt. Samtidigt blir bakgrunden med en stor bländare oskarp. Det är ofta en fördel, då de flesta vardagsrum är fyllda med föremål som stör.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss