Cookie- och Sekretesspolicy

Porträttfotograf ger bra tips på ljussättning i fotostudion

Det kan vara något av en utmaning att åstadkomma en korrekt ljussättning när du ska fotografera i hemmastudion. Vi har bett en porträttfotograf om hjälp.

  • 09.09.2016

Ladda ner filen här.

Porträttfotograf Mette Lyck arbetar med familjefotografering, och hon vet precis hur hon ska ordna rätt ljussättning i studion.


Hon använder en klassisk uppsättning med två Bowens-lampor på 500 watt som är riktade rakt mot bakgrunden. På så vis kan hon vara helt säker på att bakgrunden får rätt färg, och att en vit bakgrund blir helt vit.

Bakgrunden kan t.ex. vara vit, grå eller svart. Om du vill ha en helt svart bakgrund är det bra om den har en sammetsliknande struktur som absorberar ljuset och därmed inte ger irriterande reflexer.

Med en svart bakgrund ska du, till skillnad från när du jobbar med en vit bakgrund, undvika att alltför mycket ljus träffar bakgrunden, för då blir den inte riktigt svart.

Fotograferar med direktfångst till datorn

Huvudlampan, som också kan vara t.ex. en Bowens-lampa på 500 watt, står i regel till vänster om modellen eller modellerna.

På den andra sidan har hon antingen ytterligare en lampa eller en reflektor för att lätta upp skuggorna.

Mette Lyck fotograferar själv med en Canon EOS 5DS som sitter på stativ. Bilderna skickas via en kabel till datorskärmen så snart de tas. Hon fotograferar bara i råformat och konverterar bilderna med råkonverteraren Capture One.

Hon fyrar i regel av alla tre blixtlamporna vid halv styrka med en bländare på F8.0. Slutartiden är på 1/125 sekund. I studion använder hon aldrig vidvinkel, och hennes mest använda brännvidder är 50 mm och 100 mm.

På bilden kan du se hur hon ordnar ljussättningen i sin studio: Fotostudio

1) En kamera med ett objektiv på 24-70 mm (FF). Man kan även växla mellan objektiv med fast brännvidd på 50 mm eller 100 mm.

2) En reflektor ger ett mjukare ljus på andra sidan av huvudlampan till vänster och lättar upp hårda skuggor.

3) Två Bowens-lampor på 500 watt är riktade direkt mot bakgrunden när denna är vit. Om bakgrunden ska vara svart bör du undvika att alltför mycket ljus hamnar på den.

4) En Bowens-lampa på 500 watt används också som huvudlampa och står här till vänster om modellen.

I artikeln från tidningen Digital FOTO, som du som prenumerant kan ladda ner gratis ovan, kan du läsa en längre artikel om hur du kan fånga närhet i dina bilder. Med eller utan fotostudio.
Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Läs mera om

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss