Cookie- och Sekretesspolicy
Foto: Allover Press

Photoshop: en naturlig del av digital fotografi?

Deltagare diskvalificeras från stora fototävlingar, och senast har Steve McCurry avslöjats med att manipulera i sina bilder. Men var går gränsen?

  • 10.05.2016

Den världsberömda Magnum-fotografen Steve McCurry har under 40 år tagit fantastiska bilder från hela världen. Mest välkänd är nog bilden av den afghanska flickan med de gröna ögonen som har prytt omslaget till National Geographic - långt innan Photoshop.


Dokumentärfotografen McCurry är framför allt känd för att fånga verkligheten – det spontana ögonblicket vid exakt rätt tidpunkt. Men nu har det kommit fram att han manipulerar sina bilder i Photoshop.

Det var en italiensk fotograf som lade märke till en av McCurrys Photoshop-missar på en utställning Italien. På en bild från Kuba kunde man hitta åtskilliga "klassiska" Photoshop-fel, bland annat en lyktstolpe som inte var helt och hållet bortklonad.

McCurry Photoshop fail

Inte McCurrys första manipulering

Den amerikanska fotosajten PetaPixel
har efteråt hittat fler exempel där McCurry har manipulerat verkligheten i sina bilder, som här, där åtta – eller nio – pojkar badar i Bangladesh.

McCurrys originalbild från Bangladesh

McCurrys manipulerade bild från Bangladesh

Dessa bilder har, efter att de här uppgifterna har börjat florera på webben, tagits bort från bildbyrån Magnums webbplats.

Tävlingsbidrag diskvalificeras

Det är långt ifrån den första gången som fotografer har avslöjats med att manipulera eller retuschera sina bilder.

I samband med tävlingen World Press Photo diskvalificeras åtskilliga bilder varje år på grund av justering av ljushet eller kloning i Photoshop, eller användning av fjärrstyrd blixt. Under 2014 avvisades hela 20 procent av de insända bilderna.

Bilden nedan av ryssen Stepan Rudik förlorade sin tredjeplats i World Press Photo 2010 när domarna tittade närmare på hans råfiler och konstaterade att en fot hade klonats bort.
Stepan Rudik - World Press Photo 2010

Var går gränsen?

Photoshop är absolut här för att stanna, och vi kan självklart inte utgå ifrån att inga fotografer använder det. Men är det okej?

Det kommer knappast som en överraskning för någon att Photoshop används flitigt inom bland annat reklamfotografi, men är det även okej inom fotojournalistik och dokumentärfotografi?

Ge oss din åsikt på Digital FOTOs Facebooksida.

Topfoto: AlloverpressTillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Läs mera om

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss