Cookie- och Sekretesspolicy

Så får du fina vattenbilder

Det blöta elementet bjuder på fantastiska motiv, och då många nya spegelreflexkameror ger möjlighet att utöka ISO-omfånget har det blivit lättare att göra silkeslena bilder.

  • 18.07.2012

Ladda ner filen här.

Ladda ned hela artikeln och läs mer om hur du får fina vattenbilder.

Vatten är nödvändigt för allt liv och täcker omkring 70 procent av jordens yta, så bara av den anledninen förtjänar det det blöta elementet fotoentusiastens stora intresse. Det är samtidigt ett givande motiv – både för att det ger verkligt fina bilder och för att du får jätteroligt när det blir dags att leka med slutartiden.

Det mänskliga ögat uppfattar vattnets rörelse med vad som motsvarar en slutartid på mellan 1/60 och 1/125 sekund. Det är sällan det mest spännande tidsintervallet att betrakta vatten med, men som tur är ger kameran möjlighet att närmast stanna tiden med långa slutartider. Det är så du uppnår de karakteristiska, silkeslena vattenspåren. Man uppnår dem med hjälp av en kombination av lågt ISO, gråfilter och en liten bländaröppning. Man kan också frysa droppar i luften genom att i stället välja en mycket snabb slutartid.

Vi människor kan inte leva utan vatten, och när du har läst den här artikeln till sitt slut kommer inte heller du som den borne fotoentusiasten att kunna leva utan det blöta elementet som motiv.

Den optimala slutartiden
Vilken som är den rätta slutartiden beror på både motivet och vattnets hastighet. Tänk bara på hur vattnet i ett vattenfall flödar mycket snabbare än det porlande vatten som rinner stilla genom en liten bäck. Det är också stor skillnad på om havets vilda vågor ska frysas till en actionbild eller avtecknas silkeslent i solnergången. Vi har gjort en lista du kan utgå ifrån när du ska ställa in kameran.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss