Cookie- och Sekretesspolicy

Rädda den ljusa himlen

Med både mörka och ljusa områden i motivet blir himlen lätt urfrätt utan detaljer, men med hjälp av råformat och en smart teknik för markering kan man plocka fram detaljer och färger igen.

  • 10.08.2014

Ladda ner filen här.

Det finns gränser för hur stora ljushetsvariationer en kamera kan omfamna. Så när det finns både väldigt mörka och väldigt ljusa områden i motivet får man köpa att t.ex. himlen blir väldigt ljus om det ska finnas detaljer i de mörka områdena. Men med en råfil och Elements kan man åtgärda problemet.

Genom att göra två justeringar i råkonverteraren, där den ena är anpassad efter himlen och den andra efter förgrunden kan vi få detaljerna på plats. En fördel med denna metod är att vi kan ge himlen och förgrunden var sin vitbalans, så att förgrunden blir varm men himlen bevarar sin fina blå färg. När de två versionerna av bilden har öppnats i Elements ska de läggas samman så att vi ser himlen från den ena och förgrunden från den andra.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss