Cookie- och Sekretesspolicy

Fem tips för bättre naturbilder

Vårtecknen hopar sig, och det börjar bli dags att ge sig ut i naturen med fotoutrustningen. I vår tävling har vi bytt tema till naturbilder. Vi har dessutom satt samman fem tips som kan ge dig ännu finare naturbilder, så läs vidare och testa sedan på egen hand.

  • 07.03.2016

1. För att få så fina färger som möjligt i dina bilder bör du undvika att fotografera när solen står som högst på himlen. Ge dig gärna ut vid soluppgång eller solnedgång. Då kan du fotografera under den gyllene timmen som ger vackert varma nyanser.

2. Om du ändå är ute och fotograferar mitt på dagen och himlen är blå, kan du använda ett polfilter som förstärker de blå nyanserna i himlen och de gröna färgerna i gräs, träd och buskar. Filtret minskar dessutom förekomsten av reflexer. Ställ dig så att solen träffar motivet i en vinkel på 90 grader för att få den optimala effekten. Vrid på filtret medan du tittar i sökaren tills du är nöjd med effekten.

3. Om du fotograferar landskap med vidvinkel bör du se till så att du får med objekt i bildens för-, mellan- och bakgrund. Då får du en bättre djupkänsla och bilden blir mer intressant att se på.

4. Ett teleobjektiv är bra av flera orsaker. Dels kan du komma nära inpå djurlivet utan att störa, och användning av långa brännvidder över stora avstånd ger en fin bakgrundsoskärpa. Dessutom kan du använda teleobjektivet för att pressa samman perspektivet om du till exempel fotograferar i skogen.

5. Ta gärna med ett stativ. Det ger dig möjlighet att ta knivskarpa makrobilder. Stativet är också till hjälp vid landskapsfotografering, där du kan ta tre till fem bilder vid olika exponeringar och sedan lägga samman dem till en HDR-bild med massor av detaljer i både högdagrar och skuggor.

Om du nu har fått lust att läsa mer om de olika genrerna inom naturfotografi har vi samlat en rad intressanta artiklar här.

Tävlingen hittar du här.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Läs mera om

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss