Cookie- och Sekretesspolicy

Fantastiska foton i regnväder

När regnet faller stoppar de flesta undan kameran, helt i onödan. Här lär du dig att få koll på slutartid, exponering, fokus och komposition så att dina bilder blir av högsta kvalitet.

  • 16.08.2013

Ladda ner filen här.

Regn är på intet sätt en fotografisk fiende. Tvärtom kan det blöta elementet fylla dina bilder med oväntat hög stämning, och det beror bland annat på att regndroppar reflekterar ljuset på ett spännande sätt. Det fångar man bäst om man fotograferar regnet i direkt motljus. Här är det givetvis optimalt om solen tränger fram mitt under regnskuren, men man kan också utnyttja gatlyktor eller bilstrålkastare som motljuskällor. Använder man korta slutartider på 1/1 000 sekund eller kortare kan man frysa fast regndropparna som små, lysande kristaller i luften. Ökar man slutartiden till mellan 1/200 och 1/125 sekund blir regndropparna till långa lysande ränder, medan man så långt möjligt ska undvika slutartider under 1/2 sekund, då regnet annars helt försvinner på bilden och bara ger ett alltför kontrastlöst motiv. I regnväder är det samtidigt en god idé att utnyttja det faktum att ytor som trottoarer, vägar och husfasader alla reflekterar ljuset olika, vilket bidrar till att ge bilderna stämning.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss