Cookie- och Sekretesspolicy

Optimal kontrast i motljus

När man fotar rakt mot solen blir resultatet en tam bild med hårda skuggor och en blek himmel. Genom att fota i råformat och använda ett par smarta knep kan du ge motivet nytt liv.

  • 22.07.2013

Ladda ner filen här.

Din kamera pressas till sitt yttersta när du fotar i motljus direkt mot solen. Ljusmätaren slår ur underläge, för ska den exponera efter den starka solen eller efter de mörka partierna under träden? Samtidigt har bildsensorn svårt att fånga upp alla detaljerna i både skuggor och högdagrar samtidigt. Det blir ofta en kompromiss som inte gagnar vare sig det ena eller det andra. Man kommer dock väldigt långt genom att dels fota i råformat, då detta uppfångar många fler dolda detaljer än jpeg, dels exponera så att bara solen fräter ur. Kameratekniken förklarade vi mycket mer of i fotoskolan i förra numret av tidningen. Här går vi på djupet med den bildbehandling som är nödvändig om man vill ha optimalt med kontrast och ljusbalans när man har varit ute och fotograferat medvetet i motljus.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss