Cookie- och Sekretesspolicy

Jul på gatunivå

Denna goda juletid, då jultomtar, julskyltning och julmarknader fyller gatorna, är en fantastisk tidpunkt för gatufoto. Nu kan du ta annorlunda julbilder och utmana dig själv både personligt och kameratekniskt.

  • 02.12.2015

Ladda ner filen här.

Gatufoto, eller streetfoto som det också kallas, idkas av de tuffa fotograferna med manuell fokusering. Kameran är inte bara manuellt inställd, utan autofokusen är också inaktiverad så att fotografen ställer in skärpan för hand. Förklaringen är den enkla att man alltid måste vara redo att fota, och då har man inte tid att kameran behöver ödsla tid på att fokusera eller att man måste justera exponeringen. Gatufotografen använder en ljusstark vidvinkel med fast brännvidd, och det har den fördelen att det ger ett stort skärpedjup. Genom att på förhand justera fokus till 3,0 meters avstånd och använda en liten bländare på F8.0 kan man med en brännvidd på 24 mm få skärpa från 1,6 till 26 meter, vilket gott och väl täcker det mesta man kan tänkas fotografera i gatubilden. När även exponeringen justeras på förhand är man redo att fånga de speciella ögonblick som uppstår.

Du hittar fler tips och kan se de fina julgatufotobilderna i artikeln Jul på gatan.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss