Cookie- och Sekretesspolicy

Fånga norrskenet

Under vinterhalvåret när himlen är mörk, finns det ibland möjlighet att se norrsken dansa på himlavalvet. Här får du de bästa tipsen om hur du fångar norrskenet med din kamera.

  • 27.04.2015

Norrsken är en utmaning att fotografera

Aurora borealis, som norrsken även kallas, är ett av natthimlens mest fantastiska ljusfenomen, och många fotografer ser det som en stor utmaning att få med sig flotta foton från mörkret.

Vi har samlat en rad artiklar med goda råd om hur du fotograferar norrsken på den mörka natthimlen.

Tips och tricks för fotografering av norrsken

Så fotar du fascinerande norrsken
När det är chans för norrsken på den mörka natthimlen bör du och din kamera utnyttja tillfället. Det kräver några få fotografiska färdigheter och enstaka hjälpmedel. Läs hur du fotograferar norrsken här:
Så fotar du fascinerande ljusfenomen

Se fin video av norrskenet
Ett fenomen som norrsken passar bra för time-lapse-videor, som visar norrskenets rörelser på himlen. Se ett exempel här, och läs mycket mer om time-lapse och norrsken i artikeln om astrofotografering.
Se en fin video av Aurora borealis

Fånga nattliga fenomen
Även med vanlig fotoutrustning kan du fota många vackra himlafenomen. I den här artikeln visar vi hur du snabbt kan komma i gång med att fotografera fenomen som Vintergatan, meteorregn, zodiakalljus, stjärnstreck och nebulosor.
Fånga nattliga fenomenz/a>

Ta perfekta bilder av stjärnor
Du kan ta lyckade foton av månen och andra himlakroppar med din systemkamera och det kräver inte nödvändigtvis specialutrustning. I artikeln kan du läsa allt om hur du gör. Ta perfekta bilder av stjärnor

Fånga stjärnhimlen
I den här videon går vi igenom hur man tar avancerade bilder av natthimlens många spännande motiv. Vi besöker två hobbyastronomer som visar hur de använder sin utrustning. Du får även tips på hur du själv kommer i gång.
Fånga stjärnhimlen

Fantastiska bilder när ljuset är svagt
När mörkret sänker sig öppnar sig en värld av fotomöjligheter. Vi guidar dig till hur du ställer in kameran så att du kan komma hem med stämningsfulla bilder i svagt ljus.
Fantastiska bilder när ljuset är svagt

Stämningsfulla bilder i mörker
Fotografering i begränsat ljus ger fotografen nya, kreativa utmaningar. Här går vi på djupet med de många spännande möjligheter som gömmer sig i mörkret.
Stämningsfyllda bilder i mörker


Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Det behöver du

När du ska fotografera norrsken ska du ta med dig en bra systemkamera samt ett kraftigt vidvinkelobjektiv. Kitobjektiv kan användas om det kniper, men de bästa bilderna får man med brännvidder i området 10-20 mm. Ett stativ samt en pannlampa är också en god hjälp när du ska ställa in kameran i mörkret. En fjärrutlösare kan också vara till hjälp, om man vill undvika skakningar vid de långa slutartiderna. Alternativt är kamerans självutlösare också en fin möjlighet.

Läs mera om

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss