Cookie- och Sekretesspolicy

Fotografera solförmörkelse med hemmagjort solfilter

När det är solförmörkelse den 20 mars kan du utan problem fotografera den med din vanliga fotoutrustning. Vi berättar här hur du kan få ut mycket mer av en kamera, stativ och objektiv, och visar hur du billigt kan fotografera solförmörkelsen med ett hemmagjort solfilter.

  • 19.02.2015

Ladda ner filen här.

Den ultimata bilden av den täckta solen med en strålande halo runtom kräver en resa upp till Färöarna eller Svalbard den 20 mars, men det går fint här hemma med. En partiell (delvis) solförmörkelse är nämligen också en stor upplevelse. Du kan absolut ta spännande bilder i Sverige, där månen täcker runt 90 procent av solen, med den utrustning du redan har. Här berättar vi hur du kan göra mycket med bara kamera, stativ och objektiv, och vi visar hur du till ett billigt pris kan tillverka det solfilter som du måste använda.

Gör ett eget solfilter

Ett solfilter dämpar det starka solljuset så att du kan titta på solen utan att fördärva ögonen, och kameran kan fotografera den utan att sensorn mättas och därmed ger en urfrätt bild. Det finns speciella gråfilter som kan vridas så att man får en variabel dämpning av ljuset. En billigare lösning är att köpa ett ark solfilterfolie på astrosweden.se, så att du kan göra egna filter. Folien kostar 250 kronor.

Se fantastiska bilder av solförmörkelse

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss