Cookie- och Sekretesspolicy
Fotograf testar klassiskt stunttrick från Top Gun

Fotograf återskapar klassiskt trick från Top Gun

Det är 30 år sedan filmen Top Gun hade premiär, men det hindrar inte en amerikansk fotograf från att testa stunttricket med det berömda cockpit-fotot i filmen.

  • 27.09.2016

Är det verkligen möjligt för Goose i filmen Top Gun att fotografera ner i den sovjetiska kombattantens cockpit? Och hur skulle en sådan bild se ut om det ens vore möjligt att flyga tillräckligt nära.

Det beslutade sig den amerikanska reklamfotografen Blair Bunting för att ta reda på, och med lite övertalning lyckades han att få med flyguppvisningsteamet The Patriots Jet Team på idén.

Rustad med tung Hasselblad

I filmen använder Tom Cruise en enkel Polaroid-kamera, men Blair Bunting hade tagit med sig en Hasselblad H6D med ett 35-90 mm-objektiv för att vara säker på att kunna ta en lyckad bild.

Det var möjligen inte det bästa kameravalet, för den kilotunga kameran for runt i cockpiten, och det var ren tur att Blair Bunting inte bröt nyckelbenet på kuppen.

Efter en halvtimmas flygning var piloterna så pass bekanta med turbulensen och de växlande vindarna i luften ovan Miramar Base utanför San Diego i Kalifornien att utmaningen kunde påbörjas.

Innan dess hade Blair Bunting övat på att fotografera hängandes med huvudet nedåt för att vara säker på att kunna jobba med kamerainställningarna.

I videon förklarar Bunting projektet och visar upp slutresultatet

Superkort slutartid och gaffatejp

Bunting ställde in kameran på kortast möjliga slutartid, och sedan lade han det första försöket på att få fram rätt inställningar för att kunna säkra en bild medan han hängde i säkerhetsselen och stirrade rakt ner mot jorden under sig.

Han hade skyddat objektivet med gaffatejp och tryckte det mot cockpitens glas medan han ropade till piloterna för att försöka dirigera de båda planen närmare varandra.

När flygplanen bara var ett fåtal meter från varandra tog Blair Bunting en serie bilder utan att kunna se i kameran hur bilderna blev. Det var inte förrän han var tillbaka på basen som han kunde se bilderna.

Men ja, det gick vägen, och här är resultatet.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Läs mera om

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss