Cookie- och Sekretesspolicy
Känsla för fart

Med känsla för fart

Motorsport är populärt i Skandinavien just nu – och det ger dig perfekta möjligheter att fånga spänningen på två och fyra hjul.

  • 17.05.2016

Ladda ner filen här.

Oavsett var du bor i landet finns det ofta intressanta motorsportsarrangemang inom bekvämt avstånd, och varje lopp är en ny, fartfylld utmaning för alla som gillar kameror och hästkrafter.

Ett bra sätt att skapa dynamik och action i motorsportbilderna är med panorering, där din kamerarörelse ger en oskarp bakgrund, medan huvudmotivet står skarpt.

Koll på tekniken

Du får bäst resultat genom att anpassa panoreringen efter platsen och fordonens hastighet. Här är slutartidsprioritet ett bra val, i och med att den låter dig fokusera på att välja slutartid.

Du lär dig lättast att panorera genom att börja med en slutartid på till exempel 1/100 eller 1/150 sekund. En så pass kort slutartid ger inte särskilt stor fartkänsla i bilden, men du får en mindre felprocent ju kortare slutartid du väljer.

Ställ in autofokus och serietagning till kontinuerlig, så att du tar många bilder på en gång samtidigt som autofokusfunktionen ger dig skarpa bilder genom hela serien. Och så följer du helt enkelt bilen runt i rörelsen samtidigt som du håller ner utlösaren.

Övning ger färdighet

Efterhand som du får erfarenhet kan du försöka med längre slutartider. Var beredd på att du kommer att behöva försöka många gånger innan fordonet är skarpt och bakgrunden är perfekt oskarp.

Din placering är också avgörande. Ingen kan se hur snabbt en bil kör utifrån en bild, och här är banans svängar till god hjälp. Den lägre hastigheten här gör det nämligen enklare att panorera perfekt, samtidigt som många bilar har glödande bromsar just genom kurvorna.

Panorering är inte bara till för motorsport, utan tekniken kan även ge spännande bilder vid till exempel cykellopp och friidrott.

Som prenumerant på Digital FOTO kan du läsa artikeln överst på sidan, där du får fler berättelser och bra tips från racerbanan.

> Läs mer om actionbilder här

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss