Cookie- och Sekretesspolicy
Häftiga actionbilder med Nikon D500

Häftiga actionbilder med Nikon D500

Den brittiska fotografen Tom Miles har med en Nikon D500 tagit en rolig och annorlunda serie actionbilder. Här kan du se bilderna, få reda på hur sessionen gick till samt få fotografens bästa tips.

  • 28.11.2016

Den brittiska sport- och porträttfotografen Tom Miles har fotograferat en bildserie med kampsportstjärnan Tom ”Fire Kid” Duquesnoy som är världsmästare i MMA (mixed martial arts), där han med kraft och precision krossar bland annat vattenmeloner, pumpor och tårtor med sparkar och slag.


Resultatet blev en serie bilder som är både roliga och imponerande, som du kan se här.

Tom Miles bästa tips

Om du vill bli bättre på att fånga de avgörande ögonblicken förutsätter det en kombination av bra idéer, kreativitet och tekniskt kunnande.

Det är absolut en fördel att förse sig med bra utrustning. En väldigt snabb, robust och högpresterande kamera är det idealiska valet när man ska försöka fånga dessa flyktiga ögonblick.

Back button-fokus

"I stället för att fokusera och fotografera med hjälp av utlösarknappen, fokuserar jag med knappen ”AF-ON” som sitter på kamerans baksida, och sedan använder jag bara utlösaren för att ta bilden. Då kan jag förhandsfokusera på motivet, och när jag börjar trycka på utlösaren ändras inte fokus när motivet rör sig", berättar Tom Miles.

Välj rätt bländare

"Jag använder ofta zoomobjektiv, men jag föredrar ändå prime-objektiven med fast brännvidd, i och med att de oftast har en större bländare. Det innebär att jag får in mer ljus och ändå kan utnyttja objektivets fulla potential – för att göra det krävs vanligen att man bländar ner cirka tre steg från den största möjliga öppningen.

Om jag använder ett zoomobjektiv med en största bländare på F4.0 hamnar jag på F11 när jag bländar ner tre steg. Med ett prime-objektiv på F1.4 landar jag i stället på F4.0. Och då krävs det inte lika mycket ljus för att åstadkomma en korrekt exponering.

Därmed kan jag dämpa blixtstyrkan så att den hinner med på en bildserie med en hastighet på tio bilder i sekunden."

Var kreativ

Det finns inga moraliska tveksamheter med att konstruera en situation så att man ska få möjlighet att föreviga den – det gör yrkesfotografer för jämnan.

Med hjälp av noggranna förberedelser, en bra vy över motivet som du ska fotografera samt en snabb och robust kamera har du betydligt större chanser att fånga det perfekta ögonblicket.Detta har Tom Miles i sin kameraväska:

  • Nikon D500
  • Nikon AF-S NIKKOR 24mm F1.4G
  • Nikon AF-S NIKKOR 35mm F1.8G
  • Nikon AF-S NIKKOR 50mm F1.4G
  • Nikon AF-S NIKKOR 85mm F1.4G
  • Nikon AF-S NIKKOR 24-70mm F2.8G ED
  • Nikon AF-S Micro-NIKKOR 105mm F2.8D VR
  • Sex Nikon Speedlight SB-5000


Se Tim Miles häftiga actionbilder här.

Om du själv vill testa hans tekniker får du mer ingående tips på hur du kan slå sönder bland annat frukt och tårtor här.Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss