Cookie- och Sekretesspolicy
Samsung WB1000

Superskärmen är tillbaka

Här är en kompaktkamera med en kristallklar nyhet på baksidan. Samsung WB1000 har nämligen en stor 3,0 tumsskärm av den knivskarpa OLED-typen.

  • 16.04.2009

Skillnaden mellan lcd och OLED är att lcdskärmens pixlar är konstant upplysta bakifrån, och ljus av varierande styrka släpps igenom de enskilda pixlarna. Svart är därför aldrig helt svart, eftersom lite ljus alltid sipprar igenom.

En OLED- skärm producerar däremot ljuset i varje enskild pixel i rött, grönt respektive blått. Det ger flera fördelar. Kontrasten blir mycket hög och färgerna klara, vilket gör det mycket lättare att urskilja det som visas på skärmen, även i skarpt solljus. Skärmar av denna typ förbrukar dessutom mindre ström och är tunnare än lcd-skärmar, vilket lämnar plats för annan teknik i kameran.

Världens första kamera med OLED-skärm var Kodak Easy Share LS633, som kom år 2003. På den tiden led OLED-tekniken tyvärr av att de blå pixlarna dog rätt snabbt. Nu har man löst detta problem, och med OLED-skärmens fördelar dröjer det nog inte länge innan många fler kameror utrustas med denna teknik. Betraktningsvinkeln är för övrigt helt obegränsad.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss