Cookie- och Sekretesspolicy
Ricoh GX200

Ricoh GX200

Ricohs nya kamera bjuder på kraftig vidvinkel, inbyggt elektronisk vattenpass och råformat. Dessutom får man full manuell kontroll och en stark blixt. Kameran levererar fina färger, men bildbrus börjar synas redan vid ISO 200.

  • 23.10.2008

Ricoh vill kunna erbjuda kompaktkameror för krävande fotoentusiaster som framför allt tar reportagebilder. Nu lanserar tillverkaren en kompaktkamera med kraftig vidvinkelzoom. Modellen heter GX200 och täcker ett omfång som motsvarar 24–72 mm. Kamerans största bländare är F2.5, något som kommer att tilltala inte minst porträttfotograferna.

GX200 avlöser föregångaren GX100, som funnits på marknaden i ett och ett halvt år. Nya GX200 har bland annat fått en högre upplösning på 12,1 megapixlar jämfört med föregångarens 10. Skärmen har blivit betydligt större och fått en högre upplösning, och bildprocessorn är ny.

Den nya kameran är alltså bättre än föregångaren på flera punkter, och specifikationerna ser lovande ut.

Ricoh GX200

Elektroniskt vattenpass

En alldeles speciell detalj är det inbyggda elektroniska vattenpasset, som man kan använda för att kontrollera att horisontlinjen är helt rak. Det fungerar utmärkt, men eftersom objektivet misstecknar en aning får man samtidigt leva med att byggnader på bilder i stående format inte blir helt raka.

Kameran har två FNknappar som kan ställas in som snabbknappar. Med knapparna kan man t.ex. snabbt växla mellan råformat och jpeg eller mellan färg och svartvitt. Ricoh ska ha beröm för att de har utvidgat bufferten, så att man nu kan ta fem bilder kontinuerligt i råformat.

För ett merpris på 1 000 kronor kan man köpa kameran i ett paket med en elektronisk sökare som monteras i blixtskon. Sökarbilden är dock alldeles för oskarp för att vi ska kunna rekommendera denna lösning. Om man vill investera i utrustningen kan man i stället köpa en vidvinkellins för 1 395 kronor, så att man får 19 mm vidvinkel.

Två av kamerans styrkor är lcd-skärmen och den inbyggda blixten. Skärmen är på 2,7 tum och har en upplösning på 460 000 pixlar. Den är bra, och bilddetaljerna kan betraktas ur en vinkel på 160 grader.

Les hele artiklen i DIGITAL FOTO nr. 16/2008

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss