Cookie- och Sekretesspolicy

Ny Lightroomversion på väg

Redan nu kan man testa version 2.0 av Lightroom. Adobe har nämligen släppt en betaversion, som innehåller flera välbehövliga förbättringar.

  • 02.06.2008

Den största nyheten är att man nu kan justera exempelvis ljus och färger i utvalda områden genom att måla med en pensel. Det unika med dessa nya avgränsade justeringar är att ändringarna inte är destruktiva på pixelnivå som i Photoshop, utan i stället hamnar i ett slags lager som man sedan kan finjustera. Nu kan man alltså använda välkända tekniker som Dodge och Burn direkt i Lightroom, men man kan även ändra exempelvis färgmättnaden, ljusbalansen och klarheten lokalt med funktionen Clarity.

Även i organiseringsdelen återfinns mycket välkomna förbättringar. Den nya filterpanelen gör det mycket lättare att söka och sortera i bildsamlingen, eftersom man lätt kan begränsa sina sökningar efter kamerainställningarna.

Adobe har också tagit till sig fotografernas önskemål om att få bättre skärpa när man skriver ut och exporterar foton. Skärpan är nu indelad i pre- och outputsharpening och anpassas till om bilderna ska visas på skärmen eller skrivas ut. Det är verkligen skönt att slippa behandla bilderna i Photoshop för att få optimal skärpa.

Lightroom 2.0 integreras också bättre i Photoshop CS3, eftersom man kan välja ut bilder och sätta ihop dem till ett panorama eller kombinera flera exponeringar med hjälp av HDRfunktionen i Photoshop. Man kan även öppna foton som smarta objekt i Photoshop.

Sist men inte minst kan man nu dela upp Lightroom mellan flera skärmar. Adobe har inte informerat om när Lightroom 2.0 kommer att släppas. Betaversionen kan hämtas på webbadressen labs.adobe.com/technologies/ lightroom.

Lightroom 2.0 betaversion

Gratis Photoshop

Adobe har även lanserat ett gratisprogram för bildbehandling och presentation av bilder på nätet. Med Photoshop Express behöver du bara en internetanslutning för att kunna lägga upp dina foton på Adobes galleri samt justera till exempel ljus, färger och skärpa i bilderna via din webbläsare. Du kan uppdatera ditt fotogalleri med nya bilder och utföra grundläggande bildbehandling på webben, var du än befinner dig. Du kan dessutom samla alla bilderna i ett album och se dem i ett bildspel. Photoshop Express är gratis, och du registrerar dig på www.photoshop. com/express.

Photoshop Express

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss